Tagtik

Patrick Dewael is tegen noodtoestand in België

Open Vld-kamerfractieleider Patrick Dewael vindt het voorstel van N-VA om een noodtoestand in te voeren buiten alle proporties. Volgens Dewael zijn er enkele liberale pistes. "Op één vlak ben ik het met De Wever eens: burgemeesters moeten meer betrokken worden. En gevaarlijke personen moeten beter gevolgd kunnen worden.” Dat zegt hij in een interview met De Morgen.

Patrick Dewael haalt voorbeelden aan van landen waar op dit moment de noodtoestand is uitgeroepen. Frankrijk en Turkije nemen het volgens hem niet al te nauw met de grondwettelijke rechten en vrijheden.

"Ik ben wel van mening dat burgemeesters meer inspraak moeten krijgen in de strijd tegen radicalisme. Het lokale niveau wordt nu al te vaak wat buitengesloten. Als je als burgemeester informatie vraagt aan de gerechtelijke autoriteiten, om kort op de bal te kunnen spelen, krijg je te horen: 'Sorry, geheim van het onderzoek.' Dat frustreert.", zegt Patrick Dewael.

Nog volgens Dewael is er vooral meer overleg nodig tussen de burgemeester en het parket. Ik ben wel resoluut tegen het feit dat je mensen preventief wil vastzetten. "Als Bart De Wever absoluut mensen wil opsluiten, dan moet hij maar onderzoeksrechter worden." (SKWADRA by Tagtik/Image: Belga)

Ook dit kan u interesseren