Tagtik

Postbode heeft 5,66 seconden om brief te posten

Steeds meer postbodes hebben te lijden van een burn-out. De oorzaak: de strakke timing van alle taken die ze moeten verwerken.

De vakbonden komen met kritiek op de 'normencatalogus' die anderhalf jaar terug werd ontwikkeld in samenwerking met de universiteit van Bergen. Daarin staat nauwkeurig beschreven hoe lang de postbodes over hun taken mogen doen, tot op een duizendste van een seconde.

Zo mag een brief in een brievenbus deponeren 5,66 seconden duren, een pakje aanbieden 21,52 seconden, de fiets plaatsen om post in een brievenbus te steken 15 seconden, een helm op- en afzetten 8 seconden.

"De postbodes staan op kraken", zo zegt Marc De Mulder van de liberale postvakbond VSOA in Het Nieuwsblad. "Het aantal werknemers van Bpost dat thuis zit, met een burn-out of gewoon overspannen, is talrijk." Naar verluidt is 7 procent van het postpersoneel voor langere tijd out.

Volgens Bpost is de catalogus in overleg met de sociale partners opgesteld en worden de richttijden voortdurend bijgewerkt. (Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren