Tagtik

Russisch regisseur Serebrennikov in de cel: schuldig of afrekening?

De beroemde Russische theatermaker en regisseur Kirill Serebrennikov werd opgepakt. Het Russische Onderzoekscomité verdenkt hem van grootschalige fraude. De artistiek directeur van het Gogol Centrum in Moskou zou 68 miljoen roebel (1 miljoen euro) aan overheidssubsidies verduisterd hebben. De bekende Rus ontkent echter deze massale fraude. Serebrennikov won vorig jaar met zijn film 'The Student' nog een prijs op het filmfestival van Cannes en staat bekend als een van de dragende krachten van de Russische kunstwereld.

De Russische liberalen zien in het opsluiten van Serebrennikov een zuivere afrekening. Serebrennikov was immers volop bezig met de laatste hand te leggen aan een theatervoorstelling over Rudolf Nurejev, een homoseksuele balletdanser. Dat is volgens de liberalen niet naar de zin van vele Russen en voor de conservatieve politieke vleugel misschien wel de druppel die de emmer deed overlopen. De directeur van het Bolsjoi Theater, Vladimir Oerin, besliste drie dagen voor de première plots dat het theaterstuk uitgestelt werd naar volgend jaar, al dan niet onder druk van het Kremlin.

Kunstenaars en liberale politici vinden dat hetgene het Openbare Ministerie Serebrennikov ten laste legt, onzin is. Zo beweert het Openbare Ministerie dat de subsidie voor Serebrennikovs bewerking van Shakespeare's 'Een Midzomernachtdroom' verdwenen is aangezien het toneelstuk nooit uitgevoerd werd, terwijl het stuk verschillende keren werd opgevoerd in Rusland en Frankrijk.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren