Tagtik

Rusthuisverpleegster voor correctionele rechtbank

Een rusthuisverpleegster uit Bree is vanochtend voor de correctionele rechtbank van Tongeren moeten verschijnen om zich te verantwoorden voor de dood van een 83-jarige patiënte in 2014.

De verpleegster had de bewoonster met behulp van een lift op het toilet gezet. Hierbij werd de oude dame vastgegespt voor de veiligheid. De verpleegster, die samen met twee collega's de avondshift deed, en verantwoordelijk was voor 30 personen, vergat de dame echter van het toilet te halen en vertrok huiswaarts.

De bejaarde vrouw viel voorover en overleed aan verstikking doordat ze vast zat in het harnas. Leden van de ochtendploeg troffen de overleden patiënte enkele uren later aan.

De verpleegster van het Tourmalien rusthuis te Genk vertelde in de rechtbank zich enorm schuldig te voelen. "Ik heb hier heel hard spijt van. Ik ben net verpleegster geworden om mensen te kunnen helpen". De advocaat van de vrouw noemde het overlijden een spijtige samenloop van omstandigheden en vroeg om de opschorting. "Deze vrouw is een plichtbewuste verpleegkundige die nog altijd in dienst is en een empathische band heeft met de bewoners."

Het openbaar ministerie erkende het schuldgevoel van de verpleegster en toonde zich begripvol door een straf met uitstel te vorderen. De familie van de overleden vrouw eist een schadevergoeding van 28.500 euro.

Op het einde van deze maand zal de rechter een vonnis uitspreken.

In het rusthuis zelf werden sinds het voorval maatregelen genomen om gelijkaardige ongevallen te voorkomen.

(Skwadra by Tagtik/Source: HLN/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren