Tagtik

Sea Life vraagt om 'hulpeloze' zeehondjes NIET te helpen

Al te vaak wordt Sea Life gecontacteerd om zeehonden te komen redden op het strand van de Belgische kust, terwijl de diertjes eigenlijk helemaal niet in de problemen zitten. Daar wil Sea Life Blankenberge iets aan doen.

"Als een zeehond geen ernstige verwondingen heeft, laten we het dier liggen. De kans is groot dat het gewoon aan het uitrusten is. Als we een melding krijgen, vragen we daarom eerst foto’s op te sturen. Zo kunnen we sneller een inschatting maken", verklaart Manu Potin, hoofd dierenverzorging bij Sea Life, het nieuwe beleid in Het Nieuwsblad.

Wanneer elke gestrande zeehond gered zal worden, wordt ook het biologisch evenwicht verstoord, zegt Jan Haelters van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. "Als we echt alle zeehonden gaan redden, ook de kneusjes, verstoren we de natuurlijke selectie. Zeehonden zijn roofdieren, die sinds kort ook bruinvissen eten. Hoe meer zeehonden we in leven houden, hoe minder bruinvissen er zijn. Zo verstoren we een balans." Als een zeehond niet gewond is, laat je hem dus best gewoon op het strand liggen. Meer dan waarschijnlijk heeft hij hetzelfde plan als jou, namelijk enkele dagen heerlijk uitrusten aan de Belgische kust.

 (Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren