Tagtik

Seksueel misbruik sportcoaches: attest goed gedrag en zeden oplossing?

Het VRT-magazine Pano pakte woensdagavond uit met een schokkende reportage over seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport. Aan de hand van drie moedige getuigenissen maakte de redactie van Pano duidelijk dat het probleem in heel veel sportclubs en verspreid over alle disciplines plaatsvindt in België. De Europees overkoepelende organisatie Voice wil slachtoffers van seksueel misbruik in de sportclubs een stem geven en roept ze daarom in zeven verschillende landen op om zich te melden. Bij Voice worden slachtoffers verder professioneel begeleid en aan de hand van hun getuigenissen, wil Voice adviezen doorgeven aan de betreffende federale regeringen.

In Pano werd geopperd om sportcoaches weldra veel grondiger te screenen. Zo kan het helpen dat ze wanneer ze solliciteren voor een betrekking in de sportwereld, eveneens een attest van goed gedrag en zeden moeten kunnen voorleggen. Minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) neemt het idee in beraad. Dat zei hij donderdag in De Ochtend op Radio 1.

Dat attest is echter geen mirakeloplossing, benadrukt Muyters. Hij stelt dan ook voor om vooral veel grondiger te screenen zodat seksueel grensoverschrijdend gedrag vermeden wordt. "Alleen een attest invoeren zou voor mij een gemakkelijkheidsoplossing zijn, maar dat is het helemaal niet. Iedereen die nooit veroordeeld is geweest kan dat krijgen, maar bij veel van de coaches die dergelijke feiten plegen, is dat nog nooit gebeurd. Screening is meer dan een attest. Wie dat bewijs niet kan voorleggen, heeft eigenlijk al feiten gepleegd. We moeten veel meer preventief werken."

Minister Muyters voelt zich persoonlijk aangedaan om deze problematiek zoveel mogelijk de wereld uit te krijgen. Op Radio 1 deelt hij dan ook zijn mening onomwonden. "Ik denk dat iedereen het ermee eens is dat dit een verwerpelijke problematiek is, van kinderen blijf je af. We hebben coaches en clubs dan ook gevraagd om nog een tandje bij te steken: als je signalen krijgt van kinderen, steek dat niet weg maar doe er iets mee."

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT - Radio 1/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren