Tagtik

"Slachters niet bewust van belang dierenwelzijn"

Febev, de beroepsfederatie van slachthuizen, wil de misstanden zoals in Tielt en Izegem, uit de wereld helpen. Het convenant dat Febev sloot met Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts na de onthullingen over het slachthuis in Tielt eerder dit jaar, blijft echter dode letter. Volgens dat convenant zouden er camera's komen in de slachthuizen, doorlichtingen en meer controles.

Febev wijst naar een grotere commerciële druk en onvoldoende opgeleide werknemers als twee van de oorzaken die leiden tot normvervaging.

De Belg eet ook steeds minder vlees, maar de export van rundvlees neemt toe. Warenhuizen als Colruyt en Delhaize zetten druk op de prijzen, waardoor de winstmarges steeds kleiner worden. De snelheid van het slachten moet ook steeds hoger. "Mensen op de werkvloer zijn niet altijd bewust van het belang van dierenwelzijn. Dat is een probleem, zo weten we", aldus Yannick Hindryckx, woordvoerder van Febev, bij De Morgen.

In 2016 werd 280.000 ton rundvlees verwerkt in Belgische slachthuizen, een stijging met 30.000 ton ten opzichte van 2013.

(Fausto by Tagtik/Source: De Morgen/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren