Tagtik

Taliban dwingt Trump tot koerswijziging

In zijn verkiezingsprogramma pakte Donald Trump uit met de terugtrekking van Amerikaanse soldaten uit Afghanistan. Nu hij in het Witte Huis woont en zelf aan zet is, komt Trump terug op die beslissing.

"De VS zal steun blijven geven aan de Afghaanse overheid en het Afghaanse leger in confrontatie met de taliban. Mijn aanvankelijke instinct zei me terug te trekken en ik hou ervan om mijn instincten te volgen. Maar mijn hele leven lang heb ik gehoord dat beslissingen anders zijn als je aan het bureau in het Oval Office zit", zegt Trump op een militaire bijeenkomst in aanwezigheid van de wereldpers. Het Amerikaanse leger trok na de aanslagen van 11 september 2001 naar Afghanistan. Na bijna zestien jaar leken de militairen terug te kunnen keren, maar daar komt nu verandering in door de constante dreiging die er nog steeds heerst in Afghanistan.

"Vandaag zijn er 20 terreurorganisaties actief in Afghanistan en Pakistan. Dat is de hoogste concentratie in gelijk welke regio ter wereld", geeft Trump als belangrijkste reden waarom de nu aanwezige 8.400 Amerikaanse militairen Afghanistan niet zullen verlaten. Aangezien de taliban en andere terreurorganisaties bij afwezigheid van Amerikaanse steun vrije baan krijgen, besluit Trump om niet terug te trekken uit Afghanistan. De Amerikaanse president maakte bekend dat er zelfs 4.000 extra Amerikaanse soldaten naar daar zullen vertrekken en vraagt daarvoor ook de steun van de NAVO-partners.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren