Tagtik

Toprestaurants vinden geen personeel

Amper de helft van de jongeren die een koks- of hotelopleiding volgen, kiezen daarna voor een job in de horeca en dat brengt de restaurants in moeilijkheden: zij vinden nauwelijks geschikt personeel. Om dat tekort te verhelpen is er in september in Brugge een groot symposium, waar topkoks zoals Ferran Adria van El Bulli of Sergio Herman de jeugd warm moeten maken voor een loopbaan in een topkeuken.

Volgens Filip Claeys, chef van De Jonkman, hebben jongeren een verkeerd beeld van het werken in een topkeuken: "Onregelmatige uren, de witte kassa en het werktempo schrikken jongeren af, maar dat zijn cowboyverhalen. Ons personeel is drie dagen per week thuis en krijgt om de twee à drie maanden vakantie," zo zegt hij bij De Morgen.

Hotelschool Ter Duinen in Koksijde ziet het aantal leerlingen dalen: enkele jaren terug, toen de kookhype op zijn hoogtepunt was, telde de school 580 leerlingen, vorig jaar waren dat er nog 400. Met het symposium Food Paradise Day wil de sector jongeren opnieuw warm maken voor het vak. (Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren