Tagtik

"UZ Gent verantwoordelijk voor dood anorexiepatiënte (14)"

Een voedingssonde die niet in de slokdarm, maar in de luchtpijp en uiteindelijk in de linkerlong terechtkwam: dat is de reden waarom een 14-jarige anorexiepatiënte in 2011 overleed in het UZ Gent. Volgens het Openbaar Ministerie is het ziekenhuis verantwoordelijk voor haar dood. Woensdag kwam de zaak voor de rechter.

"Het UZ Gent draait vierkant, dat is hier aan het licht gekomen. Het hele systeem van de opleiding van specialisten zit niet goed in elkaar. De dokter was nog maar twee maanden in opleiding", zo staat in Het Laatste Nieuws te lezen. De dokter van wacht die de sonde aanbracht, was een eerstejaars-stagiaire van 25 jaar die verantwoordelijk was voor drie pediatrische diensten.

De advocaten van het UZ Gent vragen de vrijspraak: "De organisatie is niet gebrekkig. Er waren vier slapende, meer ervaren assistenten in het ziekenhuis en vier supervisors die telefonisch bereikbaar waren." Volgens de advocaten is het zelfs mogelijk dat de patiënte de sonde zelf manipuleerde om geen eten binnen te krijgen.

Pas na 16 uur werd opgemerkt dat het slecht ging met de anorexiepatiënte. Zij overleed tien dagen later aan de gevolgen. (Fausto by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren