Tagtik

Valt Groot-Brittannië uit elkaar door brexit?

Theresa May, de Britse premier, kiest voor een 'harde brexit': Groot-Brittannië stapt uit de EU, maar wil wel een ambitieus vrijhandelsakkkoord met de EU sluiten. De financiële markten reageerden alvast positief op het nieuws: het pond steeg dinsdag fors in waarde.

Zowel binnen de Engelse partijen als binnen de landen die lid zijn van de EU wordt verschillend gereageerd op de plannen van May.

Volgens Hendrik Vos, de Europa-kenner van de universiteit van Gent, is het zeker realistisch dat het Verenigd Koninkrijk uit elkaar valt. Schotland zou weleens een nieuw referendum over onafhankelijkheid kunnen organiseren: daar stemde een meerderheid vorige zomer tegen de brexit. Ook in Noord-Ierland gaan stemmen op over een referendum over aansluiting met Ierland.

"Onderschat niet hoe groot de chaos is. Het VK moet nu op ultrakorte termijn nieuwe handelsakkoorden sluiten voor tienduizenden producten, terwijl ze dat al meer dan veertig jaar overgelaten hebben aan Europa. Ze hebben simpelweg de expertise niet in huis om dat te doen", zo zegt Vos in De Morgen. (Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren