Tagtik

Vandeurzen investeert in zelfzorg Vlaamse jongeren

De druk om te presteren ligt hoog in onze maatschappij. Daarbij komt nog eens het massaal tentoonspreiden van onze prestaties en het zo perfect mogelijk afschilderen van ons leven op sociale media. Vlaamse jongeren vinden het daarom steeds moeilijker om eens te kunnen zeggen dat ze in een moeilijke periode zitten.

Vlaams minister voor Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) doet daarom een extra investering van één miljoen euro om psychische problemen bij de Vlaamse jeugd sneller op te sporen en bijgevolg efficiënter te kunnen behandelen. Een campagne die dit najaar gelanceerd wordt, zal jongeren bewuster maken dat het normaal is om even niet goed in je vel te zitten. De campagne zal specifiek inzoomen op de geestelijke gezondheid van jongeren en hoe zij voor zichzelf kunnen zorgen.

Net vandaag maakte de Vlaamse Jeugdraad de resultaten van zijn zogenaamde Touristen-project bekend. Deze officiële adviesraad voor de Vlaamse regering voor alle domeinen die jongeren aanbelangen, ondervroeg 800 jongeren tussen 12 en 25 jaar omtrent hun mentale welzijn. Als grootste conclusie uit dit onderzoek komt het feit dat volgens de bevraagde jeugd er nog een groot taboe heerst rond psychische gezondheidsproblemen. Ook weten vele jongeren niet bij wie of bij welke organisaties ze in dat geval terecht kunnen. "Iedereen vertelt wat er goed en leuk gaat in zijn of haar leven. Het wordt steeds moeilijker om te zeggen: met mij gaat het even niet goed", zegt Dries De Smet, coördinator van de Vlaamse Jeugdraad in De Morgen.

Minister Vandeurzen maakt daarom vanaf 1 januari 2018 maar liefst één miljoen euro extra vrij om bovenop de reeds geïnvesteerde 1.3 miljoen euro het programma vroegdetectie en -interventie nog efficiënter toe te kunnen passen bij de Vlaamse jongeren.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Morgen/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren