Tagtik

"Veel grotere terreuraanslagen waren gepland"

De verdachten van de terreuraanvallen in Barcelona en Cambrils planden één of meerdere veel grotere aanslagen. Dat zegt de Spaanse politie.

Aangezien de productie van gasbommen misliep woensdagavond in Alcanar, een stadje ten zuiden van Barcelona, besloten de piepjonge terroristen om op een veel simpelere manier zoveel mogelijk slachtoffers te maken en kozen ze voor auto's om mensen van de weg te maaien. Volgens de Spaanse politie planden de terroristen één of meerdere aanvallen met gasbommen. Door de mislukte proeven, waarbij iemand om het leven kwam woensdag, veranderden de jihadisten hun plannen.

De politie is op dit moment op zoek naar Moussa Oukabir, vermoedelijk 17 jaar oud, en drie handlangers.

Oukabir wordt ervan verdacht de chauffeur te zijn van de bestelbus die inreed op de mensenmassa op de Ramblas, waar dertien mensen om het leven kwamen. Tientallen anderen raakten gewond toen de wagen zigzaggend over de beroemde voetgangerszone raasde.

Moussa Oukabir is een geboren Spanjaard die afkomstig is uit Girona, ten noorden van Barcelona. Hij wordt ervan verdacht de identiteitsdocumenten van zijn broer Driss te hebben gebruikt om het bewuste busje te huren.

Enkele uren later doodden politie-agenten vijf vermoedelijke jihadisten in een ander voertuig tijdens de aanslag in Cambrils. Een vrouw die gewond raakte bij die terreuraanval stierf even later in het ziekenhuis aan haar zware verwondingen. De politie zegt dat de mannen van de aanslag in Cambrils een link hebben met de terroristen die enkele uren voordien in Barcelona toesloegen. IS eiste de aanslag van Barcelona al officieel op.

Volgens een politiebron zou Moussa Oukabir een van de gedode jihadiste in Cambrils zijn, althans dat beweren diverse Spaanse media. Dit werd echter nog steeds niet officeel bevestigd door de Spaanse autoriteiten.

(Skwadra by Tagtik/Picture: Twitter)

Ook dit kan u interesseren