Tagtik

Vervallen geneesmiddelen aan armen schenken?

In 2016 werd in België maar liefst 520 ton ongebruikte geneesmiddelen vernietigd omdat de houdbaarheidsdatum overschreden werd of omdat ze opnieuw binnengebracht werden in de apotheek. Een vereniging van artsen wil het nu mogelijk maken dat deze medicijnen naar mensen gaan die het niet breed hebben. Voorlopig bestaat er echter nog geen wettelijk kader om deze geneesmiddelen te kunnen schenken.

Enkele artsen verenigden zich en hebben een 'sociale apotheek' opgericht waar minderbedeelden verzamelde en ongebruikte en niet-vervallen medicijnen kunnen krijgen. Vandaag riepen ze op een persconferentie op om in het hele land deze praktijk toe te passen.

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid De Block vindt dit echter geen goed concept. "Het klopt dat we te veel geneesmiddelen verspillen, maar dit is niet hoe we dat gaan oplossen. We moeten de overconsumptie bestrijden: het voorschrijfgedrag van de dokter, het idee dat we voor elk kwaaltje een pil moeten krijgen. Geneesmiddelen moeten van een onberispelijke kwaliteit zijn. Eenmaal die verkocht worden, weten we niet hoe die bewaard zijn. En dat kan een invloed hebben op hun werking. Dat risico kunnen we niet zomaar nemen", reageert Els Cleemput, woordvoerster van minister De Block, in De Morgen.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Morgen/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren