Tagtik

"Vilvoorde is niet Mosul of Raqqa"

De 46-jarige terreurimam Es Satty verbleef vorig jaar verschillende maanden in Vilvoorde en Diegem. Met dat nieuws pakt de Belgische pers gisteren uit. De burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte, verklaart dat Es Satty, die gezien wordt als het brein achter de aanslagen van Barcelona en Cambrils, probeerde om vorig jaar ook als imam bij de lokale moskee aan het werk te gaan. De moslimgemeenschap van Vilvoorde vroeg de politiediensten toen om de man grondig te screenen. "Hij stond volgens de informatie die we toen kregen niet bekend als geradicaliseerd. Het ging veeleer om een vluchtige aanwezigheid. Hij had geen adres en/of verblijfsvergunning", zegt Hans Bonte in de Vlaamse pers. De Belgische veiligheidsdiensten onderzoeken nu volop waarom de imam naar België kwam en met wie hij hier in contact stond.

De lokale CD&V-afdeling van Vilvoorde is de negativiteit rond Vilvoorde kotsbeu. "Het is shockerend dat iemand die in staat is tot zo een onmenselijke terroristische aanslag als die in Barcelona een paar maanden zou verbleven hebben in onze stad. Voor zo'n individuen is er geen plaats, niet in Vilvoorde, niet in onze maatschappij. Laat de onderzoekers nu maar uitvissen waar hij precies verbleef toen hij in België was", reageert CD&V-politicus Peter Van Kemseke bij de lokale televisiezender Ring Tv.

"Dit mag geen aanleiding zijn om Vilvoorde de komende dagen of weken opnieuw voortdurend in een negatief daglicht te plaatsen. Of zelfs als een 'jihadnest' te bestempelen, zoals ik vandaag las. Dat is er zwaar over, dit is Mosul niet, of Raqqa. En we zijn in 2017, niet in 2014, toen Vilvoorde voortdurend in de nationale en internationale pers kwam vanwege het probleem van de Syriëstijders. Het is veel te gemakkelijk om te zeggen: 'Het is Vilvoorde weer'", gaat Van Kemseke hevig verder.

(Skwadra by Tagtik/Source: Ring Tv/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren