Tagtik

Vlaamse energiepremies weer in stijgende lijn

Er werden vorig jaar opnieuw meer energiepremies gegeven. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Valerie Taeldeman (CD&V) opvroeg bij Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld). Het is een opvallende stijging na de terugval van 2014. De voortdurende wijzigingen aan het premiestelsel kunnen deze schommelingen verklaren. Vanaf 1 januari worden deze premies alweer veranderd.

Vlaanderen is ondanks de stijging nog lang niet klaar met de Europese energiedoelstellingen. De overheid zal vanaf 1 januari nog meer gaan inzetten op totaalrenovatie en minder op individuele premies. Ze doen dit om de energie-efficiëntie nog verder aan te moedigen. Volgens Taeldeman is dit een goede zaak. "Je verdient geen premie als je enkele je dak isoleert, maar enkel glas hebt en geen spouwmuurisolatie hebt laten plaatsen." Hopelijk moedigen deze premies de Vlamingen aan tot totaalrenovatie.

Het aantal premies voor dak- en zoldervloerisolatie steeg van 41.000 naar 54.000 en die voor warmtepompen van 1.000 naar 1.500. Vloer- en kelderisolatie zit qua aantal ook weer in een stijgende lijn. Taeldeman spreekt van een goede evolutie na een terugval in 2014. (SKWADRA by TagTik/Image:Belga)

Ook dit kan u interesseren