Tagtik

Vluchteling eist schadevergoeding van smokkelaars

Dit voorjaar kregen tientallen in West-Vlaanderen gestrande vluchtelingen eten en een tijdelijk onderkomen in de Stella Mariskerk in Zeebrugge. Althans, niet alle vluchtelingen die zich daar bevonden. Een Iraanse vluchteling stelt zich nu burgerlijke partij en wil een schadevergoeding van mensensmokkelaars die hem de toegang ontzegden tot de kerk.

Priester Fernand Maréchal organiseerde een voedselbedeling en liet illegale vluchtelingen overnachten in zijn Stella Mariskerk in Zeebrugge, in afwachting dat ze de gevaarlijke oversteek naar Groot-Brittannië waagden. Een Iraanse vluchteling onthult nu echter praktijken waar Priester Fernand niets van af wist. "Ik kwam in februari aan bij de Stella Mariskerk, waar ik had afgesproken met een van de smokkelaars. Ik moest 5.000 euro betalen om naar Engeland gesmokkeld te worden. Maar die som had ik niet. Daarom ontzegden ze mij de toegang tot de voedselbedeling. Ik mocht de kerk niet meer binnen en moest dus buiten slapen", verklaart hij in Het Laatste Nieuws. De Iraanse vluchteling eist nu een symbolische euro schadevergoeding van de mensensmokkelaars die hem niet binnenlieten in de kerk.

Priester Fernand is zwaar aangeslagen en verontwaardigd dat dergelijke praktijken aan zijn kerk gebeurden: "Wij hebben altijd geprobeerd om iedereen als gelijke te behandelen. Wanneer we nog maar het vermoeden hadden dat er smokkelaars aan het werk waren, contacteerden we meteen de politie. Ik ben hier echt niet goed van." (SKWADRA by Tagtik/Source: Het Laatste Nieuws/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren