Tagtik

'Voer ook in Vlaanderen centrale examencommissie in'

In Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk mengt de overheid zich in de examens van de schoolgaande bevolking. Zo is er in Frankrijk het Baccalaureaat en kennen de Engelsen bijvoorbeeld de GCSE’s. In Vlaanderen bestaan deze praktijken niet. Daar willen Dirk Van Damme van de Oeso en professor psychologie Wouter Duyck (UGent) verandering in brengen. Zij pleiten in De Standaard immers voor verplichte centrale examens tijdens of na het lager en het secundair onderwijs.

"Centrale examens zijn een kostenefficiënte manier om de leerprestaties te verhogen op een sociaal faire manier, en om ernstige problemen te detecteren", redeneren ze in een opiniestuk dat gericht is aan Vlaams minister voor Onderwijs Hilde Crevits.

Toch bestaan er in Vlaanderen al een soort van centraal aangestuurde toetsen. Zo organiseert het katholiek onderwijs interdiocesane proeven in het lager onderwijs en het Gemeenschapsonderwijs en de OVSG maken gebruik van de OVSG-toets. Deze zijn echter vooral bedoeld als interne kwaliteitscontrole voor de scholen zelf.

Crevits reageerde alvast op de vraag van Dirk Van Damme en Wouter Duyck. "De vraag is niet of centrale examens goed of slecht zijn, de vraag is of het invoeren ervan op dit moment een – laat staan dé – noodzakelijke ingreep is in Vlaanderen. Wij, en het staat ook zo in het regeerakkoord, vinden van niet", reageert de minister.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Standaard/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren