Tagtik

VUB-prof in Iran ter dood veroordeeld

Ahmadreza Djalali, een 45-jarige Iraanse professor die werkt voor de VUB, is in Iran ter dood veroordeeld. Bij een bezoek aan zijn land in april 2016 werd hij opgepakt en in de isoleercel gestopt. Djalali werkt als dokter in de geneeskunde voor een onderzoeksgroep die verbonden is aan de VUB en de UPO-universiteit in het Italiaanse Navaro.

Zijn familie hield zijn arrestatie al sinds mei vorig jaar stil, uit schrik voor represailles van het Iraakse bewind. De VUB was sinds oktober op de hoogte van de situatie van de professor. Woensdag liet hij weten dat hij verplicht was een bekentenis te ondertekenen en werd hij ter dood veroordeeld wegens collaboratie met vijandelijke staten.

"Een wetenschapper die belangrijk humanitair werk verricht, wordt zonder openbaar proces veroordeeld en hangt de doodstraf boven het hoofd. Dit is een zware schending van de universele rechten van de mens waar we ons scherp tegen moeten verzetten", zo reageerde Caroline Pauwels, rector van de VUB, in Het Laatste Nieuws. (Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren