Tagtik

Wat deed Spaanse terreurimam in Vilvoorde en Diegem?

Imam Abdelbaki Es Satty wordt steeds meer gezien als diegene die de Spaanse moslimjongens van Marokkaanse origine zou gebrainwasht hebben. Zo zou hij hen aangezet hebben tot de aanslagen van Barcelona en Cambrils. De imam zou echter om het leven gekomen zijn bij de verkeerd afgelopen tests die de terreurbende die woensdagavond uitvoerde in Alcanar. Bij de gastontploffing stierven drie mensen, Spaanse speurders vermoeden dat één van de slachtoffers de imam is.

Abdelbaki Es Satty woonde sinds 2015 in Ripoll, waar sinds zijn komst ook de tieners en twintigers vermoedelijk radicaliseerden en toetraden tot zijn terreurcel. De imam zat zelfs even in de cel voordien, maar in 2012 mocht hij de gevangenis verlaten. Volgens de Spaanse media had zijn arrestatie te maken met de aanslagen in Madrid van 2004.

In de Spaanse pers wordt gezegd dat de imam vaak naar België reisde. Hij had het er zo erg naar zijn zin dat hij overwoog om met zijn hele familie naar ons land te verhuizen, meldt de Spaanse krant El País.  Abdelbaki Es Satty zou zelfs een halfjaar in België gewoond hebben.

De afgelopen maanden verbleef de geviseerde imam niet meer in Ripoll. Volgens speurders zou hij zich sinds het einde van de ramadan schuil gehouden hebben in de vakantiewoning in Alcanar, waar hij vermoedelijk vorige week woensdag de dood vond bij de gasontploffing.

De 46-jarige Es Satty verbleef vorig jaar verschillende maanden in Vilvoorde en Diegem. Met dat nieuws pakt de Belgische pers vandaag uit. De burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte, verklaart dat Es Satty probeerde om vorig jaar ook als imam in ons land aan het werk te gaan. De moslimgemeenschap van Vilvoorde vroeg de politiediensten toen om de man grondig te screenen. "Hij stond volgens de informatie die we toen kregen niet bekend als geradicaliseerd. Het ging veeleer om een vluchtige aanwezigheid. Hij had geen adres en/of verblijfsvergunning", zegt Hans Bonte in de Vlaamse pers. De imam zocht van januari tot maart 2016 contact met diverse moskeeën om er aan de slag te kunnen gaan.

De Belgische veiligheidsdiensten onderzoeken nu volop waarom de imam naar België kwam en met wie hij hier in contact stond.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren