Tagtik

Werknemers Volvo 'met tegenzin' terug aan het werk

Ook donderdagochtend was de ochtendploeg van Volvo Gent niet aan het werk gegaan: de arbeiders verwierpen het akkoord dat de vakbonden dinsdag met de directie sloten. De arbeiders hadden maandagochtend spontaan het werk neergelegd. Dinsdag beloofde de directie dat de arbeiders met een tijdelijk contract langer konden blijven en dat de snelheid van de lopende band tijdelijk verlaagd zou worden. De meeste arbeiders vonden het akkoord onvoldoende en bleven dus staken.

Na een nieuw overleg tussen directie, vakbonden en de sociale bemiddelaar van sectorfederatie Agoria nam vrijdagochtend de ochtendploeg het werk wel weer op. Toch blijven vele arbeiders met een wrang gevoel zitten. Maar liefst 58% van de werknemers stemde immers tegen de voorstellen van vakbond en directie om de werkdruk te verlichten en de inspraak te bevorderen. Aangezien dit niet de vereiste 2/3 meerderheid was om voort te staken, werd het werk hervat, zij het aan een lager tempo.

"Natuurlijk moeten we nu terug gaan werken, maar wat gaat er gebeuren als we terugkomen van de fabriek? Er gaat continu spanning in de lucht hangen. En als er iets of wat spanning is, zal de boel opnieuw stilgelegd worden", zegt een vakbondsmillitante van Volvo Gent. De directie van de autofabriek beseft dat het moeilijke dagen worden gezien het grote aantal werknemers dat eigenlijk verder wou staken. "Ik vraag alleen maar dat we het vertrouwen krijgen om te doen wat we beloofd hebben en dat kan je alleen maar doen als je aan de slag gaat en dat is ons voornemen om dat ook zo te doen", probeert Marc De Mey, woordvoerder van de directie van Volvo Cars, gerust te stellen.

De ochtendploeg en middagploeg tekenden alvast present vrijdag.

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren