Tagtik

Weyts wil snelle oplossing voor onwettige verkeerboetes

Elke verkeersboete die de politie uitschrijft op basis van een nummerplaat, zonder de bestuurder ook effectief tegen te houden, is onwettig, zo bleek gisteren uit vier arresten die het Hof van Cassatie uitsprak.

De politie koppelt de geflitste nummerplaat aan gegevens die ze uit de kruispuntbank bij de DIV, de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen, haalt, maar heeft daarvoor niet de toelating.

Voor Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts moet justitie nu dringend aan de slag om een oplossing te vinden voor de onwettige verkeersboetes. "Wij investeren in ons land massaal in trajectcontroles en flitscamera’s om verkeersdoden te bestrijden. Dat heeft geen nut als we daar niets mee kunnen doen", aldus de minister bij VTM.

Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer meldt op Radio 1 dat de politie en de DIV een machtiging moeten aanvragen bij de privacycommissie om de gegevens te mogen uitwisselen. Over de tijd dat dit vergt, spreekt hij zich niet uit. Bij de politie zijn ze alvast niet van plan om de geplande snelheidscontroles op basis van de vier arresten te annuleren. (Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren