Tagtik

Witte kassa zorgt voor lege restaurants op kerstavond

In vergelijking met vorig jaar sluiten maar liefst 15% meer restaurants op kerstavond hun deuren. Deze opmerkelijke tendens blijkt uit een bevraging van beroepsfederatie Horeca Vlaanderen bij 398 ondernemers. De grootste reden waarom er steeds meer restaurants gesloten zijn op kerstavond, is de invoering van de witte kassa, volgens Danny Van Assche, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen: "Ik kan maar één factor bedenken die nieuw is tegenover vorig jaar: de witte kassa, inderdaad. Je mag niet vergeten dat een feestmaal bereiden veel arbeidsintensiever en dus – gezien de hoge loonkosten in dit land – ook duurder is. Kon de sector vroeger de scherpe kantjes ietwat afronden, dan is dat met de witte kassa uitgesloten. Tegelijk kunnen we die extra kosten niet één op één doorrekenen aan de klant. De Vlaming is nu eenmaal sneller bereid om zijn portefeuille boven te halen op oudejaarsavond dan op kerstavond. Ik weet dat flink wat uitbaters hun rekening hebben gemaakt, om te moeten vaststellen dat hun rendabiliteit die avond onder druk staat." Aldus Danny Van Assche in Het Nieuwsblad. (SKWADRA by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren