Tagtik

Zo wil het OCAD 'homegrown terroristen' verslaan

De grote uitdaging van de toekomst is het omgaan met de zogenaamde 'homegrown terrorist fighters', dat zegt OCAD-topman Paul Van Tigchelt zaterdag in de Belgische kranten. Exact een jaar na de bloedige aanslagen in Parijs geeft Van Tighelt een stand van zaken en waarschuwt hij voor komende dreigingen: "Er zijn bijna geen mensen meer die vertrekken naar Syrië. Daarentegen zijn er wel in toenemende mate mensen die helemaal niet de intentie hebben om zich bij IS te voegen, maar die net zo goed een groot gevaar vormen. Van hen gaat de grootste dreiging uit, samen met de teruggekeerde strijders."

Deze 'homegrown terroristen' zijn jongeren, vaak eenlingen, die door kansarmoede, discriminatie, racisme, criminaliteit of problematische gezinssituaties geradicaliseerd zijn omdat ze makkelijk geïndoctrineerd kunnen worden, vertelt Van Tighelt aan De Standaard en Het Laatste Nieuws.

Hoe wil het OCAD vermijden dat deze Belgische jongeren volledig gehersenspoeld worden en zouden overgaan tot aanslagen? "Die jongeren moeten we nu voor ons winnen door in te zetten op de twee factoren van radicalisering: vervreemding van de maatschappij en indoctrinatie", antwoordt een zelfzekere OCAD-topman. (SKWADRA by Tagtik/Source: De Standaard/Het Laatste Nieuws/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren