Tagtik

'Zuinige verbruikers betalen meer'

Voor kleine verbruikers is de elektriciteitsfactuur de voorbije twee jaar meer dan verdubbeld. Grote verbruikers betaalden daarentegen 'amper' 37% meer. Sp.a vindt dit onrechtvaardig want zo is de factuur voor de zuinigste verbruikers het meest gestegen, vindt de partij.

De hoofdreden hiervoor is dat sommige taksen voor iedereen even hoog zijn, ongeacht hoeveel je verbruikt. "Dit is absoluut niet fair. Je ziet dat mensen die inzetten op een laag energieverbruik veel meer moeten bijdragen aan taksen en lasten dan mensen die bijvoorbeeld een jacuzzi of een zwembad hebben en dat op 35 graden willen en maar 37% meer moeten betalen", klaagt Rob Beenders aan, Vlaams parlementslid voor Sp.a.

Daarom stellen de socialisten voor om de factuur voor mensen die veel verbruiken duurder te maken. "Laat ons gaan naar een progressieve energiefactuur. Als je minder verbruikt, zal je dan minder betalen. Maar als je heel veel stroom verbruikt, dan ga je meer moeten betalen. Dat is logisch en stimuleert om mensen aan te zetten om minder stroom te verbruiken", legt Beenders uit in het VTM-nieuws.

Het kabinet van Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein is echter niet akkoord met deze denkwijze. "Ze maken een belangrijke denkfout door te stellen dat armere mensen minder energie verbruiken dan rijkere mensen en in de praktijk is dit helemaal niet zo. Armere mensen wonen vaak in oudere slecht geïsoleerde huizen, terwijl rijkere mensen vaker in nieuwbouwwoningen wonen met een veel lager verbruik", klinkt het bij de woordvoerster van Tommelein.

(Skwadra by Tagtik/Source: VTM-nieuws/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren