Tagtik

Trump eist vaccin tegen jaareinde

Tegen eind 2020 wil de Amerikaanse president Donald Trump dat er een vaccin tegen Covid-19 klaar is. De overheidsdepartementen, bedrijven, wetenschappers én het leger worden daarvoor ingeschakeld. De kans dat dit daadwerkelijk gebeurt lijkt niet heel realistisch. Volgens Björn Soenens, correspondent in de VS voor VRT NWS, zijn het vooral electorale motieven. 

In normale tijden kan het op de markt brengen van een vaccin jaren duren. Trump wil echter dat op minder dan een jaar tijd er een vaccin komt tegen Covid-19. Hij lanceerde daarom "Operation Warp Speed",. Het moet dus, vrij vertaald, sneller dan het licht klaar zijn: tegen het einde van het jaar. Om tot een vaccin te komen moeten veel mensen getest worden met het vaccin. Dat kan echter lang duren, odmat alle mogelijke bijwerkingen vermeden moeten worden. Bovendien moet het vaccin dan nog eens in honderden miljoenen dosissen op de markt gebracht worden. 

Volgens Soenens creëert Trump vooral onrealistische verwachtingen en dat doet hij maar met één doel. "Zijn herverkiezing staat op het spel. Hij moet minstens de mensen kunnen wijsmaken dat er een vaccin komt rond de verkiezingen." Volgens Soenens is Trump "in paniek". De Amerikaanse economie staan namelijk op het spel. Trump probeert iedereen er van te overtuigen dat de VS economisch weer op gang kan komen. "Door te spreken over een vaccin tegen het einde van het jaar probeert hij steroïden in de geestelijke gezondheid van Amerika te steken. Maar we hebben al vaker gezien dat het niet geloofwaardig is.", zegt Soenens.

De VS hebben inmiddels al 87.000 doden geteld. Anderhalf miljoen besmettingen werden er vastgesteld. "Als er een aanslag was gepleegd met honderd doden, dan stond de wereld op zijn kop. Maar dit is het nieuwe normaal.", besluit Soenens. (Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS)

 

Ook dit kan u interesseren