Tagtik

Engeland boven in de cross?

Op de Koppenbergcross van vorige week liet Groot-Brittannië zien over hoeveel talent het beschikt in het veld: de zeges van Tom Pidcock bij de beloften, Ben Tulett bij de junioren en Helen Wyman bij de elite dames zorgden voor een unieke gebeurtenis in de geschiedenis van het veldrijden. Op het EK in Tabor van afgelopen zondag pakte Pidcock zilver bij de U23 en Tulett brons bij de junioren.

Hoe is deze opgang van het Britse veldrijden te verklaren? "Het is allemaal begonnen een jaar of 8 geleden", aldus Tim Harris, kenner van het Britse wielrennen bij Sporza. "Omdat het in Groot-Brittannië te gevaarlijk is op de wegen, werden er recreatieve fietsevenementen georganiseerd voor kinderen in de veilige Britse velden. En uit die lichting zijn crossers als Pidcock en Tulett voortgevloeid."

Kan Engeland dan een nieuwe crossnatie worden, zoals België, Nederland, Tsjechië of Zwitserland dat zijn (geweest)? "We hebben nog een lange weg af te leggen. De internationale crossen worden (nog) niet uitgezonden op de Britse televisie," zegt Harris. Maar het Britse veldrijden kan dezelfde weg opgaan als het Britse wegwielrennen als er een crosser opstaat die hetzelfde enthousiasme kan teweegbrengen zoals Cavendish of Wiggins dat deden. Die rol lijkt te zijn weggelegd voor de 18-jarige Tom Pidcock: "Hij is een supertalent, anders word je geen wereldkampioen veldrijden en tijdrijden. Over enkele jaren kan hij de strijd aangaan met Wout van Aert en Mathieu van der Poel."

(DrK met LpR/Picture: Belga)

Eerstvolgende cross die LIVE te volgen is op Proximus TV: de Superprestigecross van Gavere op zondag 12 november vanaf 13.30 uur.

Ook dit kan u interesseren