Tagtik

'Geef alleen startgeld aan Wout en Mathieu'

Het kleine peloton in de openingsmanche van de DVV Verzekeringen Trofee en een van de verklaringen daarvoor, de hoge financiële eisen van de subtoppers, hebben een discussie op gang gebracht die kan leiden tot een kleine revolutie binnen de veldritwereld. Moeten we niet af van het systeem van de startgelden?

Het is ook een idee dat Koen Monu, organisator van onder meer de wereldbekermanche in Zolder, blijkbaar genegen is. In Gazet van Antwerpen rekent hij uit dat voor een topcross een budget nodig is van zo'n 150.000 euro. Een derde daarvan gaat naar de startgelden voor de renners. Liever wil hij die startgelden reserveren voor de absolute toppers en dat zijn er heus niet zoveel.

"De absolute toppers, die zijn hun geld waard. Maar al wat daarachter komt, is vaak het hoge startgeld niet waard. Absolute top? We moeten niet rond de pot draaien, dat zijn Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Wout krijgt 9.000 euro per wedstrijd, Mathieu fietst voor 8.000 euro rond. Zij hebben daar recht op. En dan is er nog de wereldkampioene bij de vrouwen, die wat mij betreft een deftige prijs mag vragen", aldus Monu.

In plaats van startgelden, die gebaseerd zijn op prestaties uit het verleden, is hij voorstander van een bonussysteem dat de renners beloont als ze op de dag zelf goed presteren: "Nu zie je soms, vooral in kleinere crossen, dat renners hun startgeld opstrijken en er een goedbetaalde training van maken. Da’s een slag in het gezicht van die organisator."

(DC/Picture: Photo News)

Ook dit kan u interesseren