Tagtik

Hét crossland bij uitstek? Nederland!

Uit de cijfers die Het Nieuwsblad op een rijtje heeft gezet, is het overduidelijk: Nederland is momenteel veel sterker in het veldrijden dan België. In alle klassementscrossen die dit seizoen zijn gereden pakten onze noorderburen in alle categorieën samen 17 zeges en 35 podiumplaatsen, België kan daar 5 zeges en 32 podiumplaatsen tegenover stellen.

"Ik ben fier op ons succes, maar we hebben ook gewoon een zeer goede lichting", zo verklaart Gerben de Knegt, Nederlands veldritbondscoach, de goede resultaten. "Dat is ook mede te danken aan onze wekelijkse trainingen. We hebben landelijke trainingspunten, waar we iedere woensdag onze talentgroepen in hun regio kunnen begeleiden." De successen van Mathieu van der Poel maakt het crossen populairder in Nederland, maar de cyclocrossers moeten wel nog altijd uitwijken naar een Belgische ploeg.

Voor Sven Vanthourenhout, de Belgische bondscoach voor het veldrijden, moet er een mentaliteitsverandering komen in het Belgische veldrijden: "We zijn misschien te verwend geweest. Het ging misschien te makkelijk. Onze jongens worden al heel snel in de watten gelegd en moeten er vaak minder voor knokken. Je moet je afvragen of dit wel goed is", aldus de bondscoach die in de toekomst meer met de jeugd wil bezig zijn, om hen de basis te geven die hen nu vaak ontbreekt. Ook hoopt hij meer jonge meisjes aan het crossen te krijgen. Want ook bij de dames steekt Nederland  (met onder meer Maud Kaptheijns) België voorbij.

(DrK/Picture: Belga)

Eerstvolgende cross die LIVE te volgen is op Proximus TV: de Superprestigecross van Gavere op zondag 12 november vanaf 13.30 uur.

De cross van Ruddervoorde van zondag 29 oktober is via streaming hier te volgen.

Ook dit kan u interesseren