Tagtik

Nys: "23 starters: niet goed voor uitstraling van de cross"

Het kleine peloton van 23 renners dat zondag aan de start stond van de openingsmanche van de DVV Verzekeringen Trofee in Ronse leidt tot veel discussie. Organisator Erwin Vervecken kaartte het systeem van de startgelden aan als voornaamste verklaring. Maar is het een probleem dat zo weinig renners aan de start verschijnen van een cross?

Sven Nys vindt alvast van wel. "Het veldrijden is een kleine sport en we moeten die niet nog kleiner maken", zo zegt hij in Het Laatste Nieuws. "Voor de uitstraling van de cross is het niet goed als je maar 23 starters hebt. Daar wordt snel lacherig over gedaan. Een groter peloton - ik denk dat we moeten mikken op een minimum van 35 à 40 renners - is gezonder."

Christelle Reille, coördinatrice cyclocross bij de UCI, vindt een klein peloton geen probleem. "Ik denk dat dit gewoon de economische realiteit is: in Vlaanderen zijn er heel veel crossen en de budgetten zijn niet oneindig", zo klinkt het bij haar. "Wij zullen ons pas zorgen maken als dit zich zou voordoen in de wereldbekerwedstrijden, maar dat is absoluut het geval niet." In die wedstrijden om de Wereldbeker is het peloton steevast groter: daar nemen 50 à 60 renners de start. Al zijn dat dan weer ook niet allemaal volwaardige profs...

(DC/Picture: Belga)

Volgende cross live te volgen op Proximus TV: Zonhoven, nu zondag 15 oktober, vanaf 13.30 uur.

Ook dit kan u interesseren