Tagtik

Schijfremmen: geen goed idee in het veldrijden?

De ene is tijdelijk verlamd aan een onderbeen nadat bij een val zijn schijfrem een zenuw onder zijn knieholte doorsneed, de andere kreeg een snijwonde in de dij waarvoor 30 hechtingen nodig waren: twee verwondingen door schijfremmen bij jonge veldrijders doen de discussie over het gebruik van dit soort remmen oplaaien.

In het wegpeloton kiest maar 5 procent voor schijfremmen omdat de risico's veel groter zijn bij een massale val. Bij de profs in het veld rijdt 90 procent met dit soort remmen. De voordelen ervan: een kortere remafstand en een betere controle bij het dalen.

Voor Geert Wellens, ploegleider bij jongerenploeg Donen-Vondelmolen dat een van zijn junioren zag uitvallen met de bovenvermelde blessure, moet aan de veiligheid van de schijfremmen worden gewerkt: "We willen die disc-brakes allesbehalve in een negatief daglicht stellen, maar schijfremmen zijn gevaarlijk en kunnen serieuze blessures veroorzaken. Beschermkapjes zijn in de maak, maar er moet schot in de zaak komen", aldus de ex-veldrijder bij Het Laatste Nieuws.

Sven Vanthourenhout, bondscoach in het veldrijden, zag het fenomeen twee jaar terug in het veld verschijnen, zonder dat erbij werd stilgestaan hoe (on)veilig ze kunnen zijn. De klok terugdraaien kan niet meer en ook Sven Nys beseft dat het tijd zal vergen voor er veiligere schijfremmen op de markt zullen komen: "Zo'n bescherming rond een schijfrem kan niet van vandaag op morgen. Het lijkt simpel, maar daar kruipt modder tussen, steentjes... Misschien moeten de schijven minder scherp gemaakt worden, kan ook."

Nys relativeert enigszins de gevaren bij het gebruik van de schijfremmen: "Je kan evengoed lelijk vallen met een gewone fiets. Het is ook brute pech, al wens je dit niemand toe."

(DC/Picture: Belga)

Volgende cross die LIVE te volgen is op Proximus TV: de derde manche van de Telenet Superprestige in Boom, op zaterdag 21 oktober, vanaf 13.30 uur.

Ook dit kan u interesseren