Tagtik

Van der Poel: "Wat er moet gebeuren met Froome? Schorsen!"

Enkele weken terug vernam de wielerwereld met verbijstering dat Chris Froome na de achttiende etappe van de Vuelta van vorig jaar betrapt werd met een té hoge concentratie salbutamol, een middel tegen astma, in zijn urine.

In EenVandaag, een actualiteitenprogramma op de Nederlandse publieke omroep, geeft Mathieu van der Poel een duidelijk antwoord op de vraag wat er met de viervoudige Tourwinnaar moet gebeuren: hij moet worden geschorst.

"Als je 2000 nanogram per milliliter laat optekenen waar maar de helft is toegestaan, dan hoeft daar niet meer te worden over gediscussieerd. Voor mij is dat een positieve test", zo zegt de Europees kampioen veldrijden. "Misschien ben ik daar heel bot in en zullen astmapatiënten Froome geloven. Maar dit is gewoon dom. En wielrennen is een sport voor gezonde mensen."

Voor Van der Poel gaat ook de UCI niet vrijuit in deze dopingzaak: "De UCI laat misbruik toe. Als je zegt dat een product verboden is, dan mag je het niet gebruiken. Maar als je het gebruik ervan toelaat tot een bepaalde limiet, dan wéét je dat er mensen zijn die die limiet zullen overschrijden. Dat is de fout van de UCI", zo besluit de renner van Corendon-Circus.

(DrK/Picture: Belga)

Wilt u alles over het veldrijden nog eens herbekijken? Alle video's over het veldrijden met interviews en highlights vindt u op deze pagina van Proximus Sports.

Ook dit kan u interesseren