Tagtik

Vervecken: "Schaf de startgelden in het veldrijden af"

Ex-veldrijder Julien Taramarcaz merkte zondag via Twitter op dat amper 23 profrenners aan de start stonden van de Hotondcross in Ronse. "Is dat de toekomst van de cross in België???", zo vroeg hij zich af. Geert Wellens reageerde op de tweet: "Veel te hoge startgelden van subtoppers en te lage budgetten van organisatoren. Renners moeten misschien eens nadenken hierover ;-)"

"Wij hadden ook liever 30 renners aan de start gezien natuurlijk", zo zegt organisator en ex-veldrijder Erwin Vervecken bij Sporza. "Maar het is niet allemaal negatief. Alle toppers waren er en daar komen de mensen toch voor naar de cross."

Vervecken ziet enkele redenen voor het lage deelnemersaantal in Ronse: "Een van de grootste redenen is dat renners die uit de top 50 van de UCI-ranking dreigen te vallen in het buitenland gaan koersen om daar punten te sprokkelen," zo vertelt hij. Daarnaast moet een renner een bepaald aantal punten hebben om aan een elitecross te mogen deelnemen en moet hij die punten gaan sprokkelen in een B-cross.

De voornaamste reden is toch het budget. Dat de toppers een hoog startgeld verdienen, vindt Vervecken normaal, want zij lokken de toeschouwers naar de cross. "Maar het zijn vooral de renners uit de tweede of de derde rij die willen meeliften op het succes. Als zij niet betaald worden, dan komen ze niet", zo verklaart de drievoudige wereldkampioen. Volgens Vervecken moet nagedacht worden over het afschaffen van de startgelden, een systeem dat eigenlijk alleen nog maar in het veldrijden bestaat.

(DC/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren