Tagtik

10.000 euro om te ontsnappen uit de Islamitische Staat

De Nederlandse Laura H. wist uit de handen van IS te ontsnappen. Dat was enkel mogelijk door een financiële tussenkomst van haar vader. Dat vertelt de man nu zelf in een interview aan de Nederlandse krant NRC Handelsblad.
In 2015 reisde de Nederlandse Laura met haar man en kinderen naar Raqqa, een van de bekendste bolwerken van IS in Syrië. Daarna reisde ze met haar gezin door naar Mosoel, waar het kalifaat eerder werd uitgeroepen.

Vorige zomer slaagde ze er echter in om uit deze streng bewaakte IS-wereld te ontsnappen. Bij haar aankomst op Schiphol werd ze meteen opgepakt op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie en het beramen van terroristische misdrijven, meldt NRC Handelsblad.

De vader van Laura betaalde 10.000 euro aan een Duitse bemiddelingsfirma die ervoor zorgde dat ze uit de handen van IS kon ontsnappen. Toen Laura op Schiphol landde, vermoedde de politie meteen dat ze teruggestuurd was om een aanslag te plegen in Europa. Momenteel verblijft de 21-jarige Nederlandse nog steeds in de gevangenis op de terroristenafdeling. Haar vader vindt het nog steeds belachelijk dat zijn dochter zou teruggekeerd zijn om een aanslag te plegen, een visie die de het Nederlandse rechtssysteem duidelijk niet deelt. (Skwadra by Tagtik/Source: NRC Handelsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren