Tagtik

150 politici zwijgen over mandaten

In 2016 hebben in totaal 150 Vlaamse politici gezwegen over hun mandaten in intercommunales of (semi-)publieke bedrijven. Dat blijkt uit de lijst die het Rekenhof jaarlijks publiceert. Bij deze politici zitten onder andere twee burgemeesters en 40 schepenen.

Een van de burgemeesters is Eddy Bevers (N-VA), burgemeester van Willebroek. "Ik ben een beetje nalatig geweest, darom heb ik de aangifte niet gedaan. Ik besef dat het een strafbaar feit is en dat het een flauw excuus is, maar ik deed het niet met opzet." Francis Benoit (CD&V) is burgemeester van Kuurne en zit in hetzelfde schuitje. Ook hij zegt dat het gaat om een 'administratieve vergetelheid'. 

De twee burgemeesters riskeren een vervolging en boetes die oplopen tot 6.000 euro. De aangifte is dan ook verplicht door de wet. Het komt echter zelden tot een effectieve vervolging, hierdoor zijn er lokale politici die al jaren geen aangifte meer doen.

Voor de Vlaamse regering is de maat vol. Ze gaan de regels verscherpen voor intergemeentelijke samenwerking en meer controle doen op de aangifte van de mandaten. (SKWADRA by Tagtik/Imag:Belga)

Ook dit kan u interesseren