Tagtik

54.000 handtekeningen tegen executie VUB-prof

Een petitie die werd gestart tegen de terdoodveroordeling van VUB-prof Ahmadreza Djalali, werd tot nu toe al meer dan 54.000 keer ondertekend.

De professor werd opgepakt toen hij in april 2016 op weg was naar familie in Iran. Hij werd beschuldigd van samenwerking met wetenschappers van staten die het Iraanse regime vijandig gezind zijn. Vorige week werd hij in Teheran tot bekentenissen gedwongen. De inhoud van die bekentenis is voor de familie nog onduidelijk. De prof werd ter dood veroordeeld wegens "collaboratie met vijandelijke staten".

Zijn collega's startten afgelopen week een petitie. Zij zijn verbaasd over het succes ervan. "Dit is alleszins spectaculair", aldus zijn collega, de Belgische arts Gerlant van Berlaer, bij Het Laatste Nieuws. "We hadden nooit gedacht dat we meer dan 3.000 handtekeningen zouden verzamelen. En het straffe is dat meer dan 90 procent van de handtekeningen uit België komt."

Rond 15 februari zou de beslissing vallen of de professor echt wordt geëxecuteerd. De initiatiefnemers van de petitie willen tegen die tijd met de petitie naar Iraanse president Hassan Rohani trekken. (Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren