Tagtik

70 procent Vlaamse jongeren heeft oorsuizingen

Uit onderzoek van de Universiteit van Gent blijkt dat 68,5 procent van de Vlamingen tussen 18 en 30 jaar al last heeft gehad van gefluit, gesuis, getuut of gezoem in de oren. Een op twintig jongeren hebben zelfs continu last van tinnitus.

De reden is niet ver te zoeken. Jongeren luisteren te vaak naar luide muziek in discotheken of tijdens concerten en festivals. Onderzoeker Sofie Degeest gaf de 517 geteste jongeren ook een gehoortest. Daaruit blijkt dat 15 procent van de jongeren schade heeft opgelopen. 

Audiologe en promoter van het onderzoek, Hannah Keppler, legt uit hoe deze beschadiging optreedt. "Elke haarcel geeft een bepaalde frequentie van het geluid door aan de hersenen. Als die haarcellen beschadigd raken, proberen de hersenen dat te compenseren door extra geluid waar te nemen: de oorsuizingen.”

De resultaten van het onderzoek zijn volgens Keppler zorgwekkend. Oorsuizingen horen normaal enkel voor te komen bij mensen boven de 40 jaar. "Jongeren moeten zich nog bewuster worden van het risico van lawaai. Je kan al klachten krijgen wanneer je acht uur lang wordt bloodgesteld aan tachtig decibel", zegt Keppler. (SKWADRA by Tagtik/Image:Pixabay)

Ook dit kan u interesseren