Tagtik

70% Vlamingen heeft begrip voor vluchtmisdrijf door paniekreactie

Uit een peiling naar aanleiding van de tweede 'Week zonder vluchtmisdrijf' blijkt dat heel wat Vlamingen wel begrijpen waarom iemand gewoon wegrijdt nadat hij of zij betrokken was bij een verkeersongeval.

De 'Week zonder vluchtmisdrijf' is een organisatie van de vereniging Rondpunt en het VIAS-instituut (het vroegere BIVV) en heeft als doel de Vlamingen bewust te maken van de gevolgen van vluchtmisdrijf plegen. In het kader van de sensibiliseringscampagne werd bij 650 Vlamingen gepeild naar hun houding tegenover vluchtmisdrijf.

Maar liefst 70 procent van de ondervraagden geeft aan te begrijpen dat iemand in paniek wegvlucht na een aanrijding. Vijftien procent van de mensen die deelnamen aan de online poll gaven aan dat ze stiekem zouden doorrijden als ze een stilstaande auto zonder chauffeur zouden aanrijden. Toch is de Vlaming streng voor wie vluchtmisdrijf pleegt en een dodelijk slachtoffer op zijn geweten heeft. 56 procent van de ondervraagden vindt immers dat iemand die na een dodelijk ongeval wegvlucht, een levenslang rijverbod moet krijgen.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is geschrokken van het hoge aantal mensen dat begrip toont voor een vluchtreactie. "Dat is een enorm percentage. Het betekent dat zij zich kunnen inbeelden dat zo’n reactie zich ook bij hen zou kunnen voordoen", reageert de minister in Het Nieuwsblad. Om bestuurders beter voor te bereiden stelt Geens voor om in de rij-opleiding een soort simulatie op te nemen waardoor bestuurders beter leren omgaan met dergelijke situaties.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren