Tagtik

Advocaat reageert op misverstand en opsluiting Aytekin

Muhammed Aytekin zit terug in de gevangenis. De Brusselse strafuitvoeringsrechtbank besliste woensdag dat de 22-jarige Aytekin genoeg hersteld is van zijn oogoperatie en zich opnieuw moet melden om opgesloten te worden. De man bood zich echter pas vrijdagochtend aan in de gevangenis. Donderdag bleek hij onvindbaar.

De man die de 12-jarige Merel De Prins eind 2015 doodreed op een fietspad in Vilvoorde en daarna vluchtmisdrijf pleegde, had de gevangenis een tweetal maanden geleden verlaten door een oogziekte. Muhammed Aytekin reed tijdens het dodelijke ongeval te snel en beschikte niet over een geldig rijbewijs. Na een nationale klopjacht gaf de man uit Schaarbeek zich aan bij de politie.

Begin 2017 werd Aytekin veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van vijf jaar.
Amper enkele maanden later mocht de doodrijder echter de gevangenis al even verlaten. De strafuitvoeringsrechtbank liet hem gaan zodat hij een dringende oogoperatie kon laten uitvoeren omdat hij anders blind zou kunnen worden.

De strafuitvoeringsrechtbank besliste op 27 september dat Aytekin genoeg hersteld is om opnieuw opgesloten te worden. Donderdag bezocht de politie verschillende adressen, maar vond de man nergens. "Mijnheer Aytekin wou zich gisterenavond onmiddellijk aanmelden bij de politie of bij de gevangenis. Maar bij de gevangenis was het onmogelijk, hij moest zich eerst aanbieden bij de politie", vertelt Marnick De Vlaemynck, advocaat van Aytekin, bij VRT NWS. "Ik zei aan meneer Aytekin 'de gevangenis laat op dit uur geen gevangenen meer binnen, u zal de nacht in de politiecel moeten doorbrengen'. Voor hem was het beter dat hij thuis zou slapen en zich dan vanochtend bij de politie zou aanmelden, wat hij ook gedaan heeft", verklaart zijn advocaat.

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren