Tagtik

Agenten zwaar ziek na politieactie in Maximiliaanpark?

Verschillende agenten die een tiental dagen geleden in het Brusselse Maximiliaanpark vluchtelingen moesten controleren en uitzetten, vrezen nu voor hun gezondheid.

Bij verschillende kandidaat-vluchtelingen die uit het park in de Noorderwijk gezet werden, werd schurft vastgesteld. Bij een man werden zelfs sporen van tuberculose vastgesteld. Deze zieke kandidaat-vluchteling werd opgenomen in het ziekenhuis, maar de dokters zijn het nog niet eens over hun diagnose.

Nu dit nieuws ook binnensijpelt bij de politiediensten, vrezen steeds meer agenten dat ook zij wel eens besmet kunnen zijn door hun optreden in het Brusselse Maximiliaanpark. De politievakbonden verwoorden de angst van de betrokken agenten. "Wij betreuren dat de politiemensen niet op voorhand gewezen werden op de mogelijke ­risico’s voor hun gezondheid. Bij het optreden werden in totaal zo’n 200 manschappen ingeschakeld, van wie er 100 tot 150 gevaar voor besmetting opgelopen hebben", zegt ACOD-vakbondsman Marc Duplessis in Het Nieuwsblad. Tot dusver heeft geen enkele politieagent zich effectief gemeld met klachten, maar de schrik zit er dus wel in.

Duplessis prijst de reactie van de politietop toen de agenten de eerste klachten hebben gemeld. "Naar de toekomst toe zullen voldoende mondmaskers en handschoenen beschikbaar zijn om iedereen de nodige bescherming te geven. Als vakbond willen wij er nu voor ijveren dat die maatregelen deel gaan uitmaken van de standaard­procedure voor zulke opdrachten. En dat ook telkens een dokter aanwezig zou zijn, om gevaren voor de gezondheid te detecteren", legt de ACOD-vakbondsman uit.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren