Tagtik

Allochtonen in aparte groep bij Scouts & Gidsen?

Enkele allochtone groepsleiders van Scouts & Gidsen in Antwerpen-Noord willen met een proefproject de drempel voor kinderen van vreemde origine verlagen om toe te treden tot de jeugdbeweging. Ze dienden daarvoor een voorstel in bij Scouts & Gidsen Vlaanderen.

De groepsleiders vragen om tijdelijk een apart groepje te mogen oprichten voor allochtone kinderen. Het Vlaams bestuur van de Scouts & Gidsen Vlaanderen overweegt de 'instapscoutsgroep' in Antwerpen-Noord.

"Voor veel ouders en kinderen blijkt de stap naar onze beweging te groot. Ook ons lukt het onvoldoende om de allochtone bevolkingsgroep te bereiken. We hebben meer dan 80.000 leden, maar zien bijna uitsluitend blanke gezichten. In 2008-2009 was drie procent van onze leden allochtoon, nu ligt dat percentage amper net iets hoger. Een kennismaking in een vertrouwde omgeving kan het antwoord zijn", zegt Jan Van Reusel, woordvoerder van Scouts & Gidsen Vlaanderen, in De Standaard.

Bij de 'instapscoutsgroep' zouden ervaren leiders met buitenlandse roots de kinderen wegwijs maken in de scouts en zouden ze minstens de eerste jaren met hen alleen op kamp of het bos in trekken. Scouts & Gidsen Vlaanderen zal weldra beslissen of het proefproject in Antwerpen van start mag gaan of niet.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Standaard/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren