Tagtik

Anti-Erdogan betoging mag Genk niet binnen

Gisteren stapten een veertigtal Yezidi Koerden van Maastricht naar Bilzen. Ze deden dit in een serene sfeer met vlaggen en spandoeken. Ze betoogden omdat ze willen dat de Iraaks Koerdisch Democratische partij DKP en het Turkse AKP wegblijven uit Ezidxan in het noorden van Irak. De betogers wilden ook in Genk betogen, maar dit werd tegengehouden door Genks burgemeester Wim Dries.

De Genkse burgemeester heeft zijn fiat gegeven omdat een aanvraag tot betogen pas anderhalfuur voor de geplande actie werd ingediend. "Voor onze diensten was dit te weinig tijd om voorbereidingsmaatregelen te treffen.", zegt Wim Dries. De betogers hielden dan maar onder begeleiding van de politie halt in Bilzen. "We willen de problemen rond de aanvallen van de KDP en IS op de bevolking in de regio onder de aandachg brengen in België en Europa.", zegt woordvoerder van de betogers, Fikret Igrek. 

De wandelende protestvoerders werden begeleid door de politie en kwamen in de namiddag aan in Bilzen. De groep Koerden liet zich horen met luidruchtige leuzen en bekroop de pui van het stadhuis met vlaggen in de hand. “We voelen verdriet en woede. We veroordelen met deze mars de aanvallen van de KDP en IS op de mensen in Sengal.”, aldus woordvoerder Fikret Igrek.

Het was een vreedzame betoging zonder incidenten. (SKWADRA by Tagtik/Illustration Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren