Tagtik

Bart De Wever voelt zich schuldig

Het imago van de N-VA heeft een flinke deuk gekregen na de schandalen rond de vergoedingen van de politici in de intercommunales. Bart De Wever, voorzitter van de N-VA, voelt zich schuldig over de mediastorm waarin zijn partijgenoot Koen Kennis terechtkwam.

"Toen we in 2012 de grootste partij werden in Antwerpen, moesten we ineens tientallen mandaten invullen", zo zegt de Antwerpse burgemeester in een interview met Gazet van Antwerpen. "Ik heb toen gezegd: ik hou me daar niet mee bezig, ik ken niets van bedrijfsbeheer. En ik heb Koen Kennis gevraagd om dat te doen. En nu krijgt die man de hele wereld over zich heen. Ik voel me daar schuldig over."

Volgens De Wever is het politieke bestel nu toegekomen aan een 'catharsismoment': zowel op Vlaams als federaal niveau zullen maatregelen worden genomen om de plaats van politici binnen intercommunales en raden van bestuur van ondernemingen te bepalen.

Over de vraag of politici bedrijven wel moeten adviseren, moet volgens De Wever grondig worden nagedacht. "Maar dan kunnen we ons ook de vraag stellen of er in onze parlementen wel plaats is voor leerkrachten die meestemmen over onderwijshervormingen, voor advocaten die in de commissie justitie zitten en die ook adviezen geven en zich hiervoor laten betalen of voor bedrijfsleiders die belang hebben bij een verlaging van de vennootschapsbelasting", aldus De Wever. (Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren