Tagtik

Bedrijven zullen meer moeten betalen voor bedrijfswagens

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) besliste om een reeks fiscale voordelen voor bedrijven te schrappen. Dit doet de regering om de daling van het belastingtarief voor bedrijven te kunnen compenseren.

De regering voerde vorige week een hervorming van de vennootschapsbelasting door en vandaag raakt bekend dat bedrijfswagens duurder worden voor bedrijven. Momenteel mogen bedrijven nog 75 procent van de aankoop van bedrijfswagens fiscaal inbrengen, ongeacht of het gaat om grote, kleine, milieuvriendelijke of sterk vervuilende wagens. Dat percentage zal nu aangepast worden, besliste de minister, en zal gelinkt worden aan de CO2-uitstoot. Hoe meer de bedrijfswagen zal vervuilen, hoe lager het percentage dat het bedrijf fiscaal zal kunnen inbrengen. Ook het fiscaal voordeel voor elektrische wagens daalt van 120 naar 100 percent.

Frank Van Gool van Renta, de Belgische Federatie van leasingwagens, zegt aan De Standaard dat hij denkt dat bedrijven misschien wel minder zullen investeren in vervuilende diesel- en benzinewagens, maar dat ze door deze maatregel niet minder bedrijfswagens zullen aankopen: "Bedrijven gaan wel meer betalen, maar profiteren ook van de algemene verlaging van de vennootschapsbelasting", zegt Van Gool. Ook het kabinet Van Overtveldt benadrukt dat het een van de doelstellingen is om het wagenpark van bedrijven te vergroenen.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Standaard/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren