Tagtik

Belgische brandweer kan het niet meer aanzien

In de eerste jaarhelft vielen er in België 32 doden bij woningbranden, terwijl dat er in Nederland maar 14 waren en Nederland zes miljoen meer inwoners kent. De Belgische brandweerzones trekken daarom aan de alarmbel en slaan de handen in elkaar om dat dramatisch hoge cijfer naar beneden te krijgen.

De twintig Belgische brandweerzondes zullen campagnes en studies opzetten om woningen in België brandveiliger te maken. "In veel woningen in Vlaanderen zijn er nog steeds geen of veel te weinig rookmelders. En vaak werken de aanwezige brandmelders allang niet meer", duidt brandweercommandant Marc Ceyssens, tevens voorzitter van de overkoepelende Brandweervereniging Vlaanderen (BVV), aan als belangrijkste oorzaak. Ook het verschil in wetgeving in Vlaanderen en Wallonië leidt nog te veel tot problemen, zegt Ceyssens in Het Nieuwsblad. Vele verschillende aspecten zullen onderzocht worden en de brandweer zal zeker ook intern onderzoeken of ze op elke locatie in België op tijd kunnne geraken.

"Ons land heeft na de vreselijke brand in de Innovation in Brussel terecht zwaar in­gezet op het voorkomen van branden in publieke gebouwen en bedrijven. Er is echter minder aandacht gegaan naar het voorkomen van woningbranden. Op dat vlak hebben we op de buurlanden een achterstand van 8 à 10 jaar in te halen", sluit de brandweercommandant af.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren