Tagtik

Belgische economie groeit: 59.000 jobs erbij!

Jan Smets, de gouverneur van de Nationale Bank, komt met bemoedigend nieuws: de Belgische economie groeit en zorgde vorig jaar voor 59.000 nieuwe jobs, zo blijkt uit het jaarverslag van de Nationale Bank van België.

België herstelt zich verbazend snel van de klap die ons land kreeg na de aanslagen in Parijs van eind 2015 en die in Brussel van maart 2016: "In die periode liep het aantal buitenlandse toeristen sterk terug en ook de consumptie leed onder het toegenomen onveiligheidsgevoel," zo zegt Smets. In dit klimaat kon de economie toch groeien met 1,2 procent.

Deze groei kwam de tewerkstelling ten goede: er kwam 45.000 loontrekkenden en 14.000 zelfstandigen bij. Omdat de beroepsbevolking inkromp, daalde de werkloosheid met 26.000 jobs.

In De Morgen is Hans Bevers, hoofdeconoom van Bank Degroof, minder positief: "Ik denk dat de extra jobs te danken zijn aan de heropleving van de economie in Europa. Het regeringsbeleid is veel minder van tel. Pas op langere termijn zullen we de effecten daarvan kunnen inschatten."

Ook de vakbonden schrijven de extra jobs niet op het conto van de regering. Nog een minder positieve vaststelling: door de extra kosten voor de terreurbestrijding steeg het begrotingstekort van 2,5 procent van het bbp in 2015 tot 2,8 procent in 2016. (Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren