Tagtik

Belgische ex-Syriëstrijder Delefortrie haalt CNN

Michael 'Younes' Delefortrie, de nu 28-jarige ex-Syriëstrijder die terugkeerde naar België en voor ophef zorgde bij een interview op Canvas, is te zien in een documentaire die CNN maakte over ISIS. Daarin doet hij enkele opmerkelijke uitspraken.

"Ik ben geen Belg, ik ben een moslim. Elke moslim ter wereld, met een baard van één centimeter of één meter, moet in het kalifaat geloven", zo staat te lezen bij Het Nieuwsblad. Delefortrie werd na zijn terugkeer veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijk, maar baat nu een bakkerij uit. In de documentaire zegt hij zelf geen aanval te willen uitvoeren. "De islamitische ideologie is er al, verbergen is niet mogelijk. We dromen van het kalifaat. Het zal gebeuren, het is onze belofte aan Allah," aldus het voormalige kopstuk van Sharia4Belgium.

De documentaire die op vrijdag wordt uitgezonden, heeft bijzondere aandacht voor België als het Europese land met het hoogste aantal Syriëstrijders in verhouding tot de totale bevolking: volgens CNN trokken 540 Belgen naar Syrië. CNN benadrukt ook dat terroristen makkelijk naar België kunnen komen omdat het behoort tot de Schengenzone en dat een wapen vrij makkelijk kan worden aangekocht, ondanks de strenge wapenwetgeving.

(Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren