Tagtik

Belgische IS-terrorist op weg naar Europa?

De internationale politie-organisatie Interpol verspreidde op 27 mei intern een lijst met daarop 173 ISIS-terroristen die mogelijk een aanslag in Europa kunnen plegen. Op die lijst blijkt nu ook een Belg te staan. Dat nieuws raakte vandaag pas bekend.

Aangezien het kalifaat bijna volledig verwoest is, met de steun van verschillende Europese landen, vreest Interpol dat vele getrainde IS'ers naar Europa zullen afzakken om wraak te nemen.

Interpol benadrukt bij The Guardian dat er nog geen concrete aanwijzigingen zijn dat er van deze geviseerde IS'ers al sommigen aan hun tocht naar Europa begonnen zijn. De 173 IS'ers die op de lijst prijken, worden er als volgt omschreven: "mensen die mogelijk getraind zijn om geïmproviseerde explosieven te bouwen en ideaal te positioneren om zoveel mogelijk doden en gewonden te maken. We geloven dat ze internationaal reizen om deel te nemen aan terroristische activiteiten", schrijft Interpol. Er staan vooral veel Irakezen en minderjarigen op de lijst, meldt HLN.

De Belg op deze gevreesde lijst is een 24-jarige man met Marokkaanse roots die zich 'Abu Omar Al-Belgiki' noemt. Deze naam lijkt een duidelijke verwijzing naar Abdelhamid Abaaoud, de commandant van de terreuraanslagen in Parijs uit Molenbeek, die eveneens hetzelfde alias had. Deze 24-jarige Belg die op de lijst staat, bezit de dubbele nationaliteit en verbleef tot voor kort in Mosoel. Hij trad nog niet op de voorgrond bij IS, maar is wel al bekend bij de Belgische veiligheidsdiensten. Waar de Belg zich momenteel bevindt en of hij wel degelijk een zelfmoordaanslag plant in Europa, is niet duidelijk.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Laatste Nieuws/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren