Tagtik

Binnenkort betalen om naar de koers te gaan kijken?

Economen zeggen het al jaren: het businessmodel waarop de wielerwereld is gebaseerd, is heel kwetsbaar. Dat blijkt nog maar eens uit een grote enquête die Het Nieuwsblad deed bij de organisatoren van de grootste Belgische wielerwedstrijden.

Daaruit blijkt dat het budget van alle koersen in Vlaanderen nauwelijks 14 miljoen euro bedraagt. Zo is het budget van de Ronde van Vlaanderen 2 miljoen euro, meer dan de helft minder dan het budget van de Memorial Van Damme (4,5 miljoen euro). Opmerkelijk is ook dat in enkele gevallen 50% van het budget naar het startgeld voor de ploeg gaat, zoals in de GP Jef Scherens of de Brabantse Pijl.

De organisatoren moeten rekenen op subsidies van de lokale overheden. Alleen de topwedstrijden halen inkomsten uit de televisierechten. De meeste organisatoren zijn al blij dat ze niet moeten betalen om hun wedstrijd uitgezonden te zien. Door dit businessmodel denkt meer dan de helft van de organisatoren dat op termijn het publiek zal moeten betalen om in levenden lijve de wedstrijd te komen bekijken. Nu doet alleen Nokere Koerse dat al (met een bescheiden 5 euro en alleen in de zone van de waarheid). (Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren