Tagtik

Brexit: een ramp voor Kompany & co?

De Britten hebben het proces van de brexit deze week ingezet. De onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie kunnen worden opgestart. Mogelijk heeft dit ook gevolgen voor de EU-spelers in de Premier League, onder wie tal van Belgen.

Als het tot een 'harde' brexit komt en het VK uit de Europese handelszone stapt, worden alle spelers uit de EU-landen een niet-EU-voetballer, met gevolgen voor hun werkvergunning. Een speler uit een land die in de top 10 van de FIFA-ranking staat, moet in de laatste 2 jaar dan minstens 30% van de interlands voor zijn land hebben gespeeld. Voor een land binnen de top 50 ligt deze drempel op 45%, voor landen buiten de top 50 ligt dit zelfs op 75%.

Komen er dan enkele Belgische spelers in de Premier League in de problemen? Kevin Mirallas zit aan 29% van de interlands, Simon Mignolet aan 21%, Nacer Chadli aan 25%, Vincent Kompany en Steven Defour slechts aan 13%, zo berekende Het Nieuwsblad.

Gelukkig voor deze spelers heeft de maatregel geen terugwerkende kracht: wie nu al actief is in Engeland, heeft niets te vrezen. Bovendien zullen de Engelse clubs wellicht een uitzondering aanvragen zodat het vrije verkeer van EU-spelers mogelijk zal blijven. (Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren